Dr. Juliane Yildiz
Dr. Juliane Yildiz has been a lecturer for special assignments since 2015. Her teaching includes lectures and seminars on empirical social research, qualitative research methods, various forms of communication and counseling (focus on nutrition counseling), and education in the context of sustainable development. From April 2019 to October 2020, she held the substitute professorship for nutrition and household science and its didactics at the Institute for Everyday Culture and Health at the Pädagogische Hochschule in Karlsruhe.
After her studies in nutritional sciences, Dr. Yildiz was initially a research assistant at the Chair of Nutritional Counseling and Consumer Behavior, where she also received her PhD.
Research interest
In her dissertation, she focused on financially induced changes in food purchasing and dietary behavior. In addition to the topics of poverty and social inequality in relation to eating behavior, she is concerned with different forms and changes in eating behavior in general and the possibilities of adapting everyday, nutritional and consumption habits to the guiding principle of sustainable development. This also includes aspects such as communication as well as education and counseling of different population groups.
Selected publications
- Bartelmeß, T., Jasiok, S., Kühnel, E. & Yildiz, J. (2022). A scoping review of the social dimensions in food insecurity and poverty assessments. Frontiers in Public Health 10:994368.
http://dx.doi.org/10.3389/fpubh.2022.994368 - Obermayr, R., Yildiz, J. & Godemann, J. (2022). Ernährungskommunikation auf TikTok. Ernährungs Umschau, 69(10), M546-M557. https://www.ernaehrungs-umschau.de/print-artikel/12-10-2022-ernaehrungskommunikation-auf-tiktok/
- Yildiz, J., Schäfer, S. L. & Godemann, J. (2022). Hintergründe zur (Nicht-) Umsetzung des DGE-Standards für die Kita-Verpflegung in Betreuungseinrichtungen für Kinder. Proc Germ Nutr Soc, 28, 81. https://www.dge.de/fileadmin/public/doc/wk/2022/DGE-Proc-Germ-Nutr-Soc-Vol-28-2022.pdf
- Yildiz, J. & Godemann, J. (2021). Abschlussbericht zur Vorstudie zum Aufbau einer Kita-Vernetzungsstelle in Hessen [Projektbericht]. http://dx.doi.org/10.22029/jlupub-7459
- Roth, L., Yildiz, J. & Godemann, J. (2021). Soziale Medien und Ernährung – Fluch oder Segen? Online Befragung von älteren Jugendlichen. Ernährung im Fokus, (01), 22-27. https://www.bzfe.de/fileadmin/user_upload/5181_2021_eif_leseprobe.pdf
- Bartelmess, T., Yildiz, J. & Godemann, J. (2021). The social meaning of festive dinners in times of Corona. BSA Food Studies Group Conference 2021: Food, Food Systems and Times of Insecurity, 22-23 June, 2021. https://www.britsoc.co.uk/media/25521/food2021_abstract_book.pdf
- Schoch, T., Bürkle, P. & Yildiz, J. (2020). Bildung für Nachhaltige Entwicklung im Rahmen schulischer Ernährungsbildung. Proc Germ Nutr Soc, 26, 49. https://www.dge.de/fileadmin/public/doc/wk/2020/DGE-Proc-Germ-Nutr-Soc-Vol-26-2020.pdf
- Braun, C., Simon, N. & Yildiz, J. (2020). Hintergründe der Lebensmittelverschwendung bei Jugendlichen. Proc Germ Nutr Soc, 26, 48. https://www.dge.de/fileadmin/public/doc/wk/2020/DGE-Proc-Germ-Nutr-Soc-Vol-26-2020.pdf
- Birk, S., Bürkle, P. & Yildiz, J. (2020). Verständnis und Umsetzung gesunder Ernährung bei Grundschulkindern. Proc Germ Nutr Soc, 26, 48. https://www.dge.de/fileadmin/public/doc/wk/2020/DGE-Proc-Germ-Nutr-Soc-Vol-26-2020.pdf
- Merkel, I., Yildiz, J. & Godemann, J. (2018). Analyse der medialen Berichterstattung zur WHO-Studie über Fleischkonsum und Krebsrisiko. Proc Germ Nutr Soc, 24, 48. https://www.dge.de/fileadmin/public/doc/wk/2018/DGE-Proc-Germ-Nutr-Soc-Vol-24-2018.pdf
- Yildiz, J. & Godemann, J. (2017). Mit Beratung gesellschaftlichen Herausforderungen begegnen. Hauswirtschaft und Wissenschaft, 65(2), 78-87. https://haushalt-wissenschaft.de/wp-content/uploads/2018/04/HuW_Heft_02_2017.pdf
- Mauer, K. & Yildiz, J. (2017). Verständlichkeit der neuen Allergenkennzeichnung: Ergebnisse einer empirischen Untersuchung. Ernährung im Fokus, (05/06), 160-163.
- Fingerling, V. & Yildiz, J. (2016). Ernährungstherapie bei Kindern mit Neurodermitis - Auswirkungen auf den Familienalltag. Ernährung im Fokus, (05/06), 172-176.
- Möser, A. & Yildiz, J. (2015). Still edible? Consumer behaviour and knowledge on handling food. Ernahrungs Umschau, 62(4), 52-58. https://doi.org/10.4455/eu.2015.010
- Möser, A. & Yildiz, J. (2015). Kann man das noch essen? Verbraucherverhalten und -wissen zum Umgang mit Lebensmitteln. Ernährungs Umschau, 62(4), 52-58. https://doi.org/10.4455/eu.2015.010
- Yildiz, J. & Leonhäuser, I. U. (2014). Reduced Household Income – Coping Strategies for Daily Food. In International Federation for Home Economics (Hrsg.), Family Socioeconomic and Cultural Issues: A Continuing Home Economics Concern (S. 122-136). https://www.ifhe.org/fileadmin/user_upload/Publications/2014_Ebook_IYF_anniversary_full_document.pdf
- Yildiz, J. (2014). Auswirkungen eines verringerten Haushaltsbudgets auf den Lebensmittelkonsum: Eine empirische Untersuchung zu den finanziell bedingten Veränderungen am Lebensmitteleinkauf und beim Ernährungsverhalten. [Inauguraldissertation am Fachbereich Agrarwissenschaften, Ökotrophologie und Umweltmanagement der Justus-Liebig-Universität Gießen]. http://geb.uni-giessen.de/geb/volltexte/2015/11298/
- Yildiz, J., Grass, A. K. & Leonhäuser, I. U. (2013). Grundlagen der Ernährungsberatung. In F. Jochum (Hrsg.), Ernährungsmedizin Pädiatrie: Infusionstherapie und Diätetik (2. Aufl., S. 415-421). Springer Verlag. https://doi.org/10.1007/978-3-642-29817-2