Monumenta Culinaria
Monumenta Culinaria et Diaetetica Historica
Corpus of culinary & dietetic texts of Europe from the Middle Ages to 1800
Corpus älterer deutscher Kochbücher und Ernährungslehren
This site is dedicated to the study of historical texts on cookery, food, nutrition and dietetics. At present, the main aim is to prepare a corpus of culinary and dietetic texts and to make these texts freely available for different kinds of research. I am particularly interested in the linguistic features (vocabulary, text organization) and in the textual history of German culinary and dietetic texts up to 1800 and of their early European counterparts in England, Italy, France, Spain, Catalonia, Portugal and the Northern countries.
Here is a short project description in German.
Digital texts
German language cookery texts 1350-1896
- Das Buch von guter Speise (um 1350), ed. Hajek
- Die Kochrezepte in der Basler Handschrift D II 30 (15. Jh.). Transkription Tübingen/ Gießen 1993. -- Siehe hierzu nun die neuere Arbeit von: Alessandra Sorbello Staub: Die Basler Rezeptsammlung. Studien zu spätmittelalterlichen deutschen Kochbüchern. Erstausgabe mit Kommentar und Fachglossar der Handschriften Basel, ÖUB D II 30, Bl. 300ra-310va und Heidelberg, UB cpg. 551, Bl. 186r-196v und 197r-204r. Würzburg 2002. [Diss. 1998]
- Birlinger, Ein alemannisches Büchlein von guter Speise (15. Jh./ 15th century)
- Das Kochbuch des Meisters Eberhard von Landshut (15. Jh./ 15th c.)
(Kochrezepte, diätetische Beschreibungen, Rezepte für Öle)
- Mittelniederdeutsches Kochbuch (15. Jh.; ed. Wiswe)
(Die Rezepte Nr. 56 bis 71 gehören offenbar zur Harpestraeng-Überlieferung.)
- Zwei Rezepte aus dem 'Mittelalterlichen Hausbuch' (15. Jh.)
Two recipes in the 'Mittelalterliches Hausbuch' (15th c.)
- Kochbuch aus dem Archiv des Deutschen Ordens (15. Jh.?; ed. Gollub)
- Danner (ed.), Alte Kochrezepte aus dem bayrischen Inntal (15./16. Jh.)
- Das Kochbuch der Sabina Welser (c. 1553)/the cookbook of Sabina Welser.
Ein frühes Frauenkochbuch/ one of the first cookbooks extant written by/for a woman
- Das Kochbuch der Maria Stenglerin (Augsburg 1554) (PDF).
- Hans Dernschwams Bericht über Ernährungsgewohnheiten in der Türkey, Ungarn usw. (16. Jh.)
Hans Dernschwam's report on 16th century food and foodways in Turkey, Hungary etc.
- Koch vnd Kellermeisterey 1566 (Kochrezept-Teil/ chapters with the cookery recipes)
- Balthasar Staindl, Kochbuch, 1569:
-- Titel & Kap. 1: Mandelgerichte
-- Kapitel 2 ("wie man von Kütten/ Obs/ vnd von Weichseln kochen soll")
-- Kapitel 3 ("wie man von Ayrmilch/ vnd gemueß kochen soll")
-- Kapitel 4 ("von allerley Fischen")
-- Kap. 8: Suppen
- Marx Rumpolt, Ein new Kochbuch, Frankfurt a.M. 1581 (in progress)
Vom Essig || Castraun/ Hammel || Titel, Widmung, Vorrede an den Leser, Privileg || Vom Mundkoch || Turten || Gebäck || Spensaw (Spanferkel) || Kalb || Ochse || Kuh || Suppen || Hase || Küniglein & Caninchen || Frösche || Hirsch || Salate || Jndianische Henn (Truthahn) ||
- Leonhart Rauwolff (1582) über Kaffee, Essen, Trinken usw. in Aleppo / Leonhart Rauwolff on coffee, eating and drinking etc. in Aleppo HTML
- Anna Wecker: Ein Köstlich new Kochbuch, Amberg 1598
Der vierdte Theil. (S. 234-255)
An early cookbook written/ compiled by a woman; includes food for the sick; Anna Wecker was married to Johann Jacob Wecker, famous medical doctor, author and translator in 16th century Basel.
- Kochrezept-Notizen aus dem 16. Jh./ Notes with cookery recipes from the 16th century
- Grazer Kochbuch 1686: Österreichs erstes gedrucktes Kochbuch/ Austria's first cookbook in print
- PDF-Datei (ca. 2,2 MB): Deutliche und vollständige Anweisung zur Trenchir-Kunst.
In: Curieuser und immerwährender Astronomisch= Meteorologisch= Oeconomischer Frauenzimmer= Reise= und Hand=Calender (...) Mit einer Vorrede von Mademoiselle Sidonia Hedwig Zäunemannin. Des Ersten Theils Siebende, und vorher aufs neue, vermehrte vierte Auflage. Erfurt, gedruckt und verlegt von Elias Sauerländer, 1758. (Lage m1a bis n8b) --
Mit herzlichem Dank für freundliche Unterstützung an Frau Sonja Krautwald, Bibliothek Deutscher Wetterdienst, Offenbach am Main!
- Gloning, Th. (Hg.): Das handschriftliche Kochbuch zum Gebrauch der Theresia Lindnerin : Einleitung, Transkription und digitales Faksimile. Gießen: GEB 2009.
- Das kleine jedermann nützliche und wohleingerichtete Franckfurter Koch=Buch ... Vierte Auflage. Franckfurt am Mayn, in der Jägernschen Buchhandlung, 1789.
- Neues Hannöverisches Kochbuch 1800 (partial)
- Die Bayersche Köchin in Böhmen. Ein Buch, das sowohl für vornehme, als gewöhnliche Küchen eingerichtet ist, und in beiden mit besonderem Nutzen gebraucht werden kann. Herausgegeben von Maria Anna Neudecker, geb. Ertl, Traiteurin am Franzenspark bei Eger. A. F. Karlsbad, gedruckt bei F.J. Franieck 1805. [PDF, ca 14.5 MB]
- Nürnberger Puppen-Kochbuch 1896
Further European cookery texts
- The English cookery book of Ms Harley 5401 (text, translation); Ed. Sam Wallace
- Juan Altamiras: Nuevo arte de cocina (1758/1770); Ed. Sam Wallace
- Ja(c)ques Vontet: La vraye methode de trencher les viandes; Ed. Sam Wallace
- The Dictionarius of John de Garlande. And the Author's Commentary. Translated into English and annotated by Barbara Blatt Rubin. Lawrence, Kansas: The Coronado Press 1981.
With kind permission of David Longhurst and the Coronado Press, Marian Walke and Amelia Greathouse.
This dictionary follows an organization along subjects and fields of everyday life, which include cookery, food and nutrition in early 13th century Paris.
- Der 'Viandier' in der Handschrift Bibliothèque cantonale du Valais, Sion, S 108.
The 'Viandier' of the manuscript Bibliothèque cantonale du Valais, Sion, S 108
- The good Huswifes Handmaide for the Kitchin. London 1594. (partial)
Sam Wallace's online edition, notes, glossary
- Maestro Martino: Libro de arte coquinaria (15th c.)
- Richard Bradley: The Country Housewife and Lady´s Director, London 1728-32
Part I (1728)
Part II (1732)
Thanks to Valeria Romanelli!
- Anonimo Toscano, Libro della cocina (saec. XIV/XV; ed. Faccioli)
- Liber de coquina (saec. XIV; ed. Mulon)
- CJ après sensuyt le viandier pour appareiller toutes manières de viandes: 15th century printed 'Viandier' (c. 1485/90)
- Jacobus Bifrons [Jachiam Bifrun]: Epistola de caseis et operibus lactariis et modo quo in Rhaeticis regionibus et alpibus parantur, 1556 (Brief an Conrad Gesner über die Käseherstellung und die Milchverarbeitung in der Schweiz 1556. | A letter to Conrad Gesner on cheesemaking and dairy products in Switzerland, 1556.) | Facsimile files from: Jodocus Willich: Ars magirica hoc est, coquinaria, de cibariis, ferculis opsonijs, alimentis & potibus diuersis parandis, eorumque facultatibus. Zürich 1563, p. 220-227.
- Liber cure cocorum, ca. 1430
- Tractatus de modo preparandi et condiendi omnia cibaria (saec. XIV).
- Lancelot de Casteau: Ouverture de Cuisine, Liège 1604
- Hermolaus Barbarus (Ermolao Barbaro) describes an Italian wedding banquet (1488)
- John Murrell: A new booke of Cookerie; London Cookerie. London 1615
- A Proper newe Booke of Cokerye (16th c.)
- Luis Faraudo de Saint-Germain (ed.): "Libre de totes maneres de confits". Un tratado manual cuatrocentista de arte de dulcería. In: Boletín de la Real Academia de Buenas Letras de Barcelona 19 (1946) 97-134.
- Taillevent, Viandier, Manuscrit du Vatican
- Enseignements (ca. 1300)
- Keukenboek, uitgegeven naar een handschrift der vijftiende eeuw. Ed. C.A. Serrure. Gent 1872.
- The socalled Harpestreng cookbook (13th century), Codex K.
- Libro di cucina/ Libro per cuoco (Anonimo Veneziano) (14th/ 15th c.; ed. Frati 1899)
Dietetic texts
- L'art de conserver sa santé, composé par l'Ecole de Salerne. Traduction nouvelle en vers françois: Par Mr. B.L.M. [= Bruzen de la Martinière]. A La Haye, Chez Jean Van Duren, MDCCXLIII.
Zur Verfasserfrage: siehe Vicaire, Bibliographie gastronomique, 1890, 45f.
PDF-Datei; ca. 2.3 MB
- Heinrich Münsinger, 'Regimen sanitatis in fluxu catarrhali ad pectus' (dt., 15. Jh.)
(mit einem Abschnitt 'Regierung mit essen vnd trincken')
- Erhard Knabs Gichtregimen, 1469: ein consilium zu gesunder Lebensführung und Ernährung für (einen) Patienten mit schmerzhafter Gelenkerkrankung in den Beinen
- Magninus Mediolanensis, Opusculum de saporibus (15. Jh.)
(Medizinisch-diätetisches Werk über die 'Temperierung' von Nahrungsmitteln mit Hilfe von Gewürzen und Saucen nach dem System der Säftelehre)
- Ein diätetischer Brief an Kaiser Friedrich II. von seinem Hofphilosophen Magister Theodorus (Epistola Theodori philosophi ad imperatorem Fridericum.)
- Ibn-Butlan/Michael Herr (Übs.):
Schachtafelen der Gesuntheyt (Tacuin sanitatis). Straßburg 1533. Teil II: Regelbuch
Bearbeitet von Norbert Hoeller, Wien
- Rules of nutrition from Bartholomæus Hubners Book of food and nutrition, 1603 (Selection)
- Two chapters from Aldobrandino of Siena's Régime du corps (13th century): III/1: cereals and bread; III/2: beverages
- Kochbuch des Meisters Eberhard von Landshut (15. Jh.)
(enthält auch diätetische Angaben)
Old wine texts
- Burgundio Pisano, Liber de vindemiis (Cod. Ashburnh. 1011)
- The wine book ("Hie vahet an alle artzenie von dem wine") of the Codex Donaueschingen 787, ed. Ankenbrand
- Samuel Dilbaum: Weinbüchlein 1584
- Old wine texts from the Sean Thackrey Library
- Confalonerius, De vini natura (1535): siehe Alte Texte in digitalen Arbeitskopien.
Some old cookery texts and dietetic texts at other sites
- Henry Notaker's site
- Association Maître Chiquart
- Cindy Renfrow's page: links to old culinary texts online
- Marleen Willebrands' site: Dutch culinary texts
- La littérature et la cuisine (B + S Simon)
- Martha Carlin: Numerous links to culinary sources
Bibliographies
- Bibliographical notes on books and papers on historical cookery, wine, food, nutrition etc. (long; no systematic order; PDF)
- A list of some German cookery sources (in a chronological order; PDF)
- An ordered bibliography on old cookbooks and historical cookery, wine, food, nutrition etc. along certain subjects; PDF.
News & Notes
4/2011 | The English cookery book of Ms Harley 5401 (text, translation); Ed. Sam Wallace |
8/2010 | Gloning, Th. (Hg.): Das handschriftliche Kochbuch zum Gebrauch der Theresia Lindnerin : Einleitung, Transkription und digitales Faksimile. Gießen: GEB 2009. (PDF). |
6/2010 | Das Kochbuch der Maria Stenglerin (Augsburg 1554) (PDF). |
6/2010 | Juan Altamiras: Nuevo arte de cocina (1758/1770); Ed. Sam Wallace |
6/2010 | Ja(c)ques Vontet: La vraye methode de trencher les viandes Ed. Sam Wallace |
6/2010 | Ibn-Butlan/Michael Herr (Übs.): Schachtafelen der Gesuntheyt (Tacuin sanitatis). Straßburg 1533. Teil II: Regelbuch Bearbeitet von Norbert Hoeller, Wien |
5/2009 | Die Kochrezepte in der Basler Handschrift D II 30 (15. Jh.). Transkription Tübingen/ Gießen 1993. -- Siehe hierzu nun die neuere Arbeit von: Alessandra Sorbello Staub: Die Basler Rezeptsammlung. Studien zu spätmittelalterlichen deutschen Kochbüchern. Erstausgabe mit Kommentar und Fachglossar der Handschriften Basel, ÖUB D II 30, Bl. 300ra-310va und Heidelberg, UB cpg. 551, Bl. 186r-196v und 197r-204r. Würzburg 2002. [Diss. 1998] |
4/2009 | Updated the alphabetic bibliography; now in PDF-format.; dito the 'ordered' bibliography and the chronological list of some German source texts. |
4/2009 | The Dictionarius of John de Garlande. And the Author's Commentary. Translated into English and annotated by Barbara Blatt Rubin. Lawrence, Kansas: The Coronado Press 1981. With kind permission of David Longhurst and the Coronado Press, Marian Walke and Amelia Greathouse. This dictionary follows an organization along subjects and fields of everyday life, which include cookery, food and nutrition in early 13th century Paris. |
3/2009 | Burgundio Pisano, Liber de vindemiis. |
3/2008 | Guillaume Rondelet: L'histoire entière des poissons (Lyon 1558); La premiere partie, p. 108-111. -- De la Daurade. |
7/2006 | Der 'Viandier' in der Handschrift Bibliothèque cantonale du Valais, Sion, S 108. The 'Viandier' of the manuscript Bibliothèque cantonale du Valais, Sion, S 108 |
7/2006 | L'art de conserver sa santé, composé par l'Ecole de Salerne. Traduction nouvelle en vers françois: Par Mr. B.L.M. [= Bruzen de la Martinière]. A La Haye, Chez Jean Van Duren, MDCCXLIII. Zur Verfasserfrage: siehe Vicaire, Bibliographie gastronomique, 1890, 45f. PDF-Datei; ca. 2.3 MB |
6/2006 | Leonhart Rauwolff (1582) über Kaffee, Essen, Trinken usw. in Aleppo / Leonhart Rauwolff on coffee, eating and drinking etc. in Aleppo HTML |
4/2006 | -- Die Bayersche Köchin in Böhmen. Ein Buch, das sowohl für vornehme, als gewöhnliche Küchen eingerichtet ist, und in beiden mit besonderem Nutzen gebraucht werden kann. Herausgegeben von Maria Anna Neudecker, geb. Ertl, Traiteurin am Franzenspark bei Eger. A. F. Karlsbad, gedruckt bei F.J. Franieck 1805. [PDF, ca 14.5 MB] |
(I have deleted all entries that refer to news before 4/2006, in order to keep the file somewhat smaller than it was before.)
Some old recipes
- Drei Rezepte, die bei Jean Paul erwähnt werden (Three recipes mentioned by Jean Paul)
- A castle made of peas: from the Middle Low German cookbook (15th c.)
- A pie liver: from the Middle Low German cookbook (15th c.)
- A recipe for a "Bubenpfulbe" from the "Rheinfränkisches Kochbuch (um 1445)".
- A giant egg from a Basel manuscript (15th century).
- An easter cake from a Nuremberg manuscript (16th century).
- Dumplings from a Nuremberg manuscript (17th century)