Marx Rumpolt, Kochbuch 1581 -- Von allerley Turten
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*** Marx Rumpolt, New Kochbuch 1581, fol. 176b-178b (Von allerley
Turten)
*** u:e etc. = u mit e darüber
*** Kursivdruck = aufgelöste Abbreviaturen
*** xxx [yyy], z.B. mach [nach] = xxx ist Besserung, yyy die Form
des Drucks
*** Texterfassung und Korrektur: Martina Grasse, Thomas Gloning
*** Copyright: You may use and distribute this version for non-commercial
*** purposes, provided that this header is included in the file
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Von allerley Turten.
I.
NJmb Feigen/ vnd schneidt sie klein/ thu kleine
schwartze Rosein/
die sauber außgewaschen seyn/ darvnter/ machs in ein Turten
eyn/ vnd thu ein wenig Butter daru:eber/ laß backen/ es
sey
im Ofen oder in der Turtenpfannen. Vnd wenn du wilt ein
Turten machen/ so nimb Eyerdotter vnd Butter/ thu es vnter
das Mehl/ vnd mach ein Teig darauß/ treib jn du:enn auß/
vnnd schneidt jhn
fein rundt/ vnnd saltz jhn. Vnnd ein solchen Teig kanstu zu allerley
Turten
brauchen.
2. Nimb die Kern von Ziweben herauß/ wenn du Turten
von Ziweben
machst.
3. Durchtriebene Vngerische Pflaumen ist auch ein gute Fu:ell/
ru:er
gestossenen Zimmet darvnter/ du magsts kalt geben oder warm/ so
ist es auff
beyde manier gut.
4. Nimb Vngerische Pflaumen gru:en oder du:err/ thu die
Kern herauß/
so seindt sie zum eynmachen gut.
5. Nimb schwartze Weinbeer/ zerstoß sie/ vnd
thu etliche Eyerdotter darvnter/
vnd ein wenig Zucker/ ru:er es damit ab/ so ist es ein gute Fu:ell
zu einer
Turten.
6. Nimb Epffel/ schel vnnd hack sie klein/ schweiß
sie in Butter/ gib gestossenen
Zimmet/ Zucker/ vnd schwartze Rosein/ darvnter/ ru:ers wol durcheinander/
so wirt es ein gute Fu:ell.
<<R177a>>
7. Nimb Birn/ schel vnd schneidt sie viertheilweiß/
oder fein breit vnnd
du:enn/ leg sie in ein Turten/ mit Zimmet/ Zucker/ vnnd ein wenig
Butter/ so
wirt es gut vnd wolgeschmack.
8. Marillen Turten/ nimb die Kern herauß/ magst sie
durchstreichen/
oder gantz eynmachen mit Zimmet vnd Zucker.
9. Pfersig Turten/ streich sie durch/ oder mach sie gantz eyn
mit Zimmet
vnd Zucker.
10. Weichsel Turten/ thu die Kern auch herauß.
11. Amarellen Turten mit Zimmet vnd Zucker angemacht. Oder nimb
die Amarellen/ vnd streich sie durch/ thu gerieben Brot
von einem Weck darvnter/
so wirt die Fu:ell desto steiffer.
12. Erdtbeer Turten/ wenn sie frisch seyn/ so mach sie
gantz eyn mit Zimmet
vnd Zucker. Seind sie aber nicht frisch/ so streich sie durch/
thu gerieben
Weck darvnter/ so wirdt die Fu:ell desto steiffer. Du magst Butter
darvnter
thun oder nicht/ so ist es auff beyde manier gut.
13. Nimb Grosselbeer/ mach sie mit Zucker vnnd schwartzen
Weinbeern
eyn/ so ist es gut vnd wolgeschmack.
14. Maulbeer Turten mit Zimmet vnd Zucker angemacht.
15. Schwartze Heidelbeer Turten mit Zimmet vnd Zucker angemacht.
16. Nimb Eyer vnd Mehl/ streichs durch ein Ha:erin Tuch/
vnd wenn die
Milch auffseudt/ so ru:er den Teig eyn/ wenns auffgesotten ist/
so thu Butter
darein/ laß damit sieden/ biß fein dick wirdt. Du
magsts su:eß oder saur machen/
so ist es auff beyde manier gut.
17. Spenat Turten. Nimb Spenat/ vnnd quell jn/ druck jn
wol auß/
vnd hack jhn klein/ reib Parmesanka:eß vnd Weck darvnter/
auch Muscatennu:eß/
gestossenen Pfeffer vnd Eyerdotter/ vnd frische vngeschma:eltzte
Butter.
Ru:er das alles durcheinander/ vnnd versaltz es nicht. Mach die
Fu:ell in ein
Turten/ vnd mach kein Deck daru:eber/ wenns gebacken ist/
so gibs gantz/ oder
zerschneidts zu stu:ecken/ wie du es haben wilt.
18. Nimb geriebene Mandeln/ mach sie ab mit Rosenwasser
vnnd Zucker/
so ist es auch ein gute Fu:ell zu einer Turten/ vnd magsts warm
oder kalt
auff ein Tisch geben. Du kanst auch wol kleine schwartze Rosein
darvnter
nemmen. Also macht man die Mandel Turten.
<<R177b>>
19. Reib Parmesanka:eß vnd andern Ka:eß/ der hart
vnnd nicht faul ist/
mach jn mit Eyern ab/ vnd guter frischer Butter/ so ist es ein
gute Fu:ell in ein
Turten. Vnd mach kein Deckel darauff/ daß man sihet/ daß
ein Ka:eß Turten
sey.
20. Nimb ein gebehte Ochsenzungen/ hack sie mit klein schwartzen
Rosein/
Zimmet/ Zucker vnd Eyerdottern/ so ist es ein gute Fu:ell.
21. Nimb Reiß/ vnd quell jn in Wasser/ nimb
schwartze Weinbeer darvnter/
vnd schweiß miteinander in Butter/ machs mit Zucker su:eß/
vnd machs
in ein Turten eyn/ vnd gibs warm auff ein Tisch/ so ist es gut
vnd lieblich.
22. Pomerantzen Turten/ schel vnd schneidt sie fein breit/ vnd
backs geschwindt
in einem Ofen/ gibs warm oder kalt auff ein Tisch/ so ist es auff
beyde
manier gut vnd wolgeschmack.
23. Nimb gru:ene Erbeß/ vnnd thu sie auß den
Schoten/ mach sie in ein
Turten mit frischer Butter/ so ist es gut vnd wolgeschmack.
24. Nimb gebratene Ka:esten/ schel sie/ vnd mach sie eyn
in ein Turten mit
Ochsenmarck/ vnd gibs warm auff ein Tisch.
25. Nimb Epffel/ die klein gehackt seyn/ wie man zu einer
Turten zurichtet/
mach ein Teig an von scho:en weissem Mehl/ mit warmen Wasser/
vnnd
mach jhn nicht gar zu dick. Auff den Boden mach ein Blat von Eyern
vnnd
Butter/ so wirt der Teig desto mu:erb/ thu die Epffelfu:ell darauff/
nimb den Teig
den du von Wasser gemacht hast/ zeuch jn mit der Handt fein du:enn
auß/ wie
ein Schleyer/ vnd mach solcher Bletter zwentzig oder dreyssig
auffeinander/
vnnd bestreich ein jegliches Blat/ ehe du es auffeinander legst/
mit frischer
Butter/ vnd wenn du sie hast auffeinander gelegt/ so beschneidts
fein rundt/
vnd scheubs in Ofen/ vnd schaw verbrenn es nit/ so ba:eckt sichs
geschwindt/
vnd lauffen die Bletter fein auff. Jsts aber an eim Fleischtage/
so bestreich sie
mit Speck/ der fein zerlassen ist/ vnd gibs warm auff ein
Tisch/ bestra:ew es mit
Zucker/ so ists scho:en vnd zierlich. Vnd also macht
man die Vngerische Turten.
26. Spanische Turten von einem Manscho Blancko mit viel Blettern/
dz man ein jeglich Blat mit Butter oder Speck bestreicht/ warm
auff
ein Tisch geben/ vnd mit Zucker bestra:ewt.
27. Nimb Kapskraut/ vnnd quells/ drucks wol auß dem
Wasser/ vnnd
hacks klein/ druck die Bru:eh wol darvon hinweg/ vnnd mach das
Kraut mit
saurem Rahm ab/ mit Eyerdottern vnnd guter frischer Butter. Vnnd
also
macht man die Fu:ell von weissem Kraut/ vnd man nennet es ein
Kraut Turten
von frischem weissen Kraut.
<<R178a>>
28. Nimb das Hirn von einem Kalbskopff der gesotten ist/
vnd nimb darvnter
ein geriebenen Weck/ vnd gru:ene wolschmeckende Kra:euter/ die
klein gehackt
seyn/ auch gestossen Jngwer/ frische Butter/ vnnd etliche Eyer/
ru:er es
durcheinander/ so ist es ein gute Fu:ell in ein Turten.
29. Nimb Manscho Blancko/ machs mit Eyerdottern ab/ so
ist es gut
zu einer Turten.
30. Nimb Ruben/ die gebraten seyn/ hack sie/ vnnd mach
sie mit Butter
an/ vnd versaltz es nicht/ so ist es ein gute Fu:ell in ein Turten.
31. Spanische Krapffen mit viel Blettern von Manscho Blancko.
32. Nimb gebratene Zwibeln/ die sauber geschelet seyn/
vnd thu schwartze
Weinbeer darvnter/ machs su:eß/ so ist es gut vnd wolgeschmack.
33. Nimb schwartze Brombeer/ mach [nach_Dr.] sie auch in ein Turten.
34. Spanische Krapffen mit viel Blettern von Spenat.
35. Spanische Krapffen von Epffeln vnd Ochsenmarck.
36. Turten von Johannesbeer.
37. Nimb abgezogene Mandeln/ schneidt sie fein du:enn vnnd
la:englicht/
thu schwartze Weinbeer darvnter/ vnd machs su:eß mit weissem
Zucker/ vnnd
backs in einer Turten/ biß der Teig gar ist. Thu auch Rosenwasser
vnter die
Mandeln/ so ist es ein gute Turten von Mandeln.
38. Nimb rote Melten/ vnd quell sie/ ku:el sie sauber auß/
vnnd druck das
Wasser wol davon/ hacks mit Fenchel klein/ vnd ru:er neuwen frischen
Ka:eß/
der vber Nacht gemacht ist/ darvnter/ mit frischer Butter vnnd
etlichen
Eyerdottern/ ru:er das alles durcheinander/ vnd versaltz es nicht/
so ist es ein
gute Fu:ell zu einer Vngerischen Turten.
39. Nimb Spenat/ der fein geklaubt vnd sauber außgewaschen
ist/ schneide
jn fein klein/ vnnd reib jn mit Saltz/ wasch jhn wider auß
sechs oder siben
Wassern/ drucks wol auß/ daß dz Wasser vnd gru:ene
davon hinweg kompt/
nimb neuwen Ka:eß/ der vber Nacht gemacht ist/ etliche
Eyerdotter vnd sauren
Rahm/ der fein dick ist/ frische Butter vnd Saltz darvnter/ ru:er
es durcheinander/
so ist es ein gute Fu:ell.
40. Ein Turten von Datteln.
<<R178b>>
41. Mach auch ein Turten von Piuni/ klein schwartze Rosein darvnter
gemengt/ vnd fein su:eß gemacht.
42. Treib ein Teig auß/ wie du zu einer Turten hast gemacht/
vnd treib
zwey Blat auß/ Auff das eine Blat leg von Epffeln/ die zu
vierteln geschnitten
seyn/ vnnd leg Butter darauff/ schlag darnach das ander Blat vber
die
Epffel/ machs zu/ vnd beschneidts rundt herumb/ schlag ein Ey
wol/ vnd bestreich
es damit/ setzs in Ofen/ vnd backs/ schneidts auff/ vnd thu Zucker
vnd [vnb]
Zimmet daru:eber/ ru:ers durcheinander vnter die Epffel/ decks
mit dem Deckel
wider zu/ bestra:ew es mit Zucker/ vnnd gibs warm auff ein Tisch/
so ist es
ein gute Epffel Turten.
43. Nimb ein Turten Teig/ treib jn du:enn auß/ vnnd
beschneidt jhn fein
rundt/ wie ein Adler oder wie ein Hertz/ mach ein Kra:entzlein
rundt herumb/
scheubs in Ofen vnd backs/ thu es wider herauß/ vnd nimb
gebratene Epffel/
die durch ein Ha:erin Tuch gestrichen/ vnd fein mit Zimmet vnd
Zucker angemacht
seyn/ streichs vber den gebacken Teig/ bestra:ew es mit kleinem
Confect/
vnd gibs zum Obst kalt auff ein Tisch.
44. Nimb ein Teig/ davon du die Turten machst/ treib jn
fein rundt vnd
du:enn auß/ bestreich jhn mit frischer [frifcher] Butter.
Nimb gerieben Parmesanka:eß/
vnd bestra:ew den Teig darmit/ zeuchs in Ofen/ vnd laß backen/
vnd kalt werden/
so ist es ein guter Ka:eßkuchen.
45. Treib ein Turten auff/ vnd nimb gerieben Parmesanka:eß
vnd gerieben
Weck/ treibs mit Eyerdotter vnd mit Butter ab/ thu gantze Mandeln
vnd Ziweben darvnter/ auch kleine schwartze Rosein/ die sauber
außgewaschen
seyn/ vnd ein su:essen Rahm/ der fein dick ist/ ru:er das alles
durcheinander/
vnd versaltz es nicht/ fu:ell die Turten darmit/ vnd mach kein
Deckel daru:eber/
scheubs in Ofen/ vnd backs/ netz ein Pensel in warmer Butter/
vnd bestreich
die Turten vnten vnd oben/ daß fein gleisset/ vnd laß
kalt werden. Vnd
also ba:eckt man die Osterfladen.
46. Nimb ein Teig/ darauß du Turten machst/ treib
jhn fein du:enn auß/
vnd schneidt ein Adler oder ein Hertz darauß/ bestreichs
mit Rosenwasser/
vnd bestra:ew es mit gestossenen weissem Zucker/ scheubs in Ofen/
vnd
backs/ vnnd bleib darbey/ biß geba:eckt/ denn es verbrennt
sich bald/ gibs kalt auff ein
Tisch/ etc.
30.8.2000